Exotika na talíři: Kam za sluncem a zralým mangem?

Kde Roste Mango

Původ manga: Z Indie do světa

Mango, král ovoce, pochází z jižní Asie, konkrétně z oblasti mezi severovýchodní Indií, Barmou a Bangladéšem. V těchto končinách se mango pěstovalo již před více než 4000 lety. Z Indie se mango rozšířilo do dalších částí Asie, do Číny se dostalo zhruba v 5. století našeho letopočtu. Díky obchodníkům a cestovatelům se mango postupně dostalo i na Blízký východ, do Afriky a později i do Evropy a Ameriky. Dnes se mango pěstuje v tropech a subtropech po celém světě, největšími producenty jsou Indie, Čína, Thajsko, Indonésie a Pákistán. Mango si získalo oblibu pro svou sladkou chuť, šťavnatou dužinu a exotickou vůni.

Indie: Mango ráj číslo jedna

Indie je právem nazývána „zemí manga“. Tato exotická pochoutka zde roste doslova na každém rohu a její popularita je v Indii nesrovnatelná s jakýmkoli jiným ovocem. Mango je pro Indy symbolem léta, štěstí a prosperity. Jeho sladká chuť a omamná vůně zaplavují ulice od dubna do července, kdy vrcholí sklizeň.

Indie je největším světovým producentem manga a pyšní se více než 1000 odrůdami. Pěstuje se po celé zemi, od úpatí Himalájí až po tropické oblasti na jihu. Mezi nejznámější oblasti pěstování manga patří Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, Bihar a Gudžarát. Každý region se specializuje na specifické odrůdy, které se liší chutí, barvou, tvarem i vůní.

Indové si manga vychutnávají v mnoha podobách. Konzumují ho čerstvé, sušené, nakládané, ve formě džusů, zmrzlin, dezertů a chutney. Mango je nedílnou součástí indické kuchyně a jeho chuť se prolíná mnoha tradičními pokrmy.

Thajsko: Sladké odměny na každém rohu

Thajsko je skutečným rájem pro milovníky manga. Toto sladké ovoce roste v Thajsku hojně a jeho chuť je prostě nepřekonatelná. Mango stromy, s jejich hustými zelenými korunami a těžkými, šťavnatými plody, zdobí krajinu od severu k jihu. Pěstování manga má v Thajsku dlouhou tradici a země patří mezi největší světové producenty.

Největší producenti manga v roce 2020
Země Produkce (v tunách)
Indie 19 200 000
Čína 4 770 000
Thajsko 3 430 000

Oblast kolem Bangkoku, s jejími úrodnými nížinami, je proslulá svými mangovými sady. Provincie Ratchaburi, Chanthaburi a Chonburi jsou jen některé z mnoha, kde se mango pěstuje ve velkém. Místní farmáři se specializují na různé odrůdy, z nichž každá má svou unikátní chuť a texturu. Od sladkých a šťavnatých odrůd, jako je Nam Dok Mai a Ok Rhong, až po kyselejší a aromatické odrůdy, jako je Keo Sa Woei, si v Thajsku každý najde mango podle své chuti.

kde roste mango

Brazílie: Tropický tanec chutí

Brazílie je největším producentem manga v Jižní Americe a důležitým hráčem na světovém trhu. Mango, původem z jižní Asie, si v Brazílii našlo druhý domov díky příznivému tropickému klimatu. Nejvíce se mu daří v severovýchodní části země, kde panují ideální podmínky – dostatek slunce a tepla po celý rok. Státy jako São Paulo, Bahia a Pernambuco jsou proslulé svými rozlehlými plantážemi manga, kde se pěstují desítky různých odrůd. Brazilské mango je známé svou sladkou chutí a šťavnatostí. Odolné stromy s košatými korunami se staly nedílnou součástí brazilské krajiny a symbolem tropického ovoce.

Mango, sladký dar slunce, nachází svůj domov v teplých náručích tropů, kde se mu daří v úrodné půdě Indie, Thajska a Brazílie.

Radomír Novotný

Mexiko: Od pouličních stánků po plantáže

Mexiko je proslulé svými lahodnými mangy, které se pěstují v různých částech země. Od pouličních stánků po rozlehlé plantáže, mango je v Mexiku všudypřítomné. Tato exotická pochoutka se v Mexiku pěstuje již po staletí a země je dnes jedním z největších producentů manga na světě.

Státy jako Sinaloa, Nayarit, Chiapas a Veracruz se pyšní ideálním klimatem pro pěstování manga. Teplé a vlhké podnebí v těchto oblastech umožňuje mangovníkům prosperovat a plodit hojnost sladkých a šťavnatých plodů. Plantáže manga v těchto státech se rozkládají na hektarech půdy a vytvářejí malebnou krajinu plnou zelených stromů obsypaných zralými plody.

Na rozdíl od plantáží se mango pěstuje i v menším měřítku. Malí farmáři po celém Mexiku pěstují mangovníky na svých dvorech a zahradách. Tyto stromy poskytují stín, ovoce pro vlastní potřebu a často i přebytek, který se prodává na místních trzích.

Ať už se procházíte rušnými ulicemi Mexico City nebo odpočíváte na pláži v Cancúnu, mango je nikdy daleko. Pouliční prodejci s vozíky plnými čerstvě nakrájeného manga jsou běžným jevem a osvěžující chuť zralého manga je ideálním doplňkem horkého dne.

Egypt: Sluneční polibky v oázách

Mango, sladká a šťavnatá pochoutka, si v posledních letech získala srdce Čechů. Málokdo ale ví, že tato exotická lahůdka má své kořeny daleko od českých luhů a hájů, konkrétně v oblasti Indo-Barmy. Dnes se mango pěstuje v tropech a subtropech po celém světě, a to včetně Afriky. A právě Egypt, země faraonů a pyramid, se stává čím dál významnějším producentem manga.

kde roste mango

Egyptské klima, charakteristické horkými dny a chladnými nocemi, je pro pěstování manga ideální. Oblasti jako Ismáílíja, Gharbíja nebo Šarkíja se pyšní rozlehlými plantážemi, kde se daří desítkám odrůd manga. Místní farmáři se specializují na pěstování sladkých a aromatických odrůd, které se sklízí od května do srpna. Chuť egyptského manga je intenzivní, s nádechem citrusů a medu. Není divu, že se egyptské mango těší čím dál větší oblibě i v Evropě, kam se vyváží v čerstvém i sušeném stavu.

Španělsko: Exotika na dosah Evropy

Ačkoliv si Španělsko spojujeme spíše s pomeranči a olivami, existuje zde oblast, kde se daří i exotickému mangu. Jeho pěstování se soustřeďuje především v Andalusii, konkrétně v provincii Málaga. Teplé a slunečné podnebí ve spojení s úrodnou půdou v údolí řeky Guadalhorce vytváří ideální podmínky pro růst těchto lahodných plodů. Oblast Axarquía, rozkládající se východně od Malagy, je proslulá svými mangovými sady, které se táhnou do strání a vytvářejí malebnou kulisu krajiny. Právě zde dozrávají šťavnatá manga odrůd Osteen, Kent či Tommy Atkins, jež se svou chutí vyrovnají těm z tropických oblastí.

Pěstování manga má v Andalusii dlouholetou tradici a pro místní farmáře představuje významný zdroj obživy. Díky šetrným pěstitelským postupům a absenci průmyslového znečištění si andaluská manga zachovávají svou jedinečnou chuť a aroma. Návštěva mangových sadů v Andalusii tak nabízí nevšední zážitek – pohled na exotické ovoce zrající v srdci Evropy.

Izrael: Mango v poušti kvete

Mango, tropické ovoce, které si spojujeme se sluncem zalitými plážemi a exotickými destinacemi, se kupodivu daří i v nehostinných podmínkách izraelské pouště. Ačkoliv si mango žádá teplo a dostatek slunečního svitu, jeho pěstování v suchých a písčitých oblastech s sebou přináší nemalé výzvy. Izraelští farmáři si ale s touto výzvou poradili s pomocí inovativních zemědělských postupů a technologií.

Pro pěstování manga v poušti je klíčové zavlažování. Farmáři využívají sofistikované systémy kapkové závlahy, které dodávají vodu přímo ke kořenům rostlin, čímž minimalizují ztráty vody odpařováním. Důležitý je také výběr odrůd odolných vůči suchu a zasolení půdy. Izraelští vědci se navíc intenzivně věnují šlechtění nových, ještě odolnějších odrůd manga, které by se lépe přizpůsobily specifickým podmínkám pouštního prostředí. Díky těmto snahám se dnes izraelské mango těší velké oblibě a je vyváženo do celého světa.

kde roste mango

Pákistán: Chuť historie a tradice

Pákistán, země s bohatou historií a kulturou, je také místem, kde se daří exotickému ovoci - mangu. Tato sladká a šťavnatá pochoutka je nedílnou součástí pákistánské kuchyně a kultury a její popularita se rozšířila do celého světa. Mango, známé také jako "král ovoce", roste v tropických a subtropických oblastech a Pákistán se může pochlubit ideálními podmínkami pro jeho pěstování.

Původní domovinou manga je Jižní Asie, včetně oblastí dnešního Pákistánu. Již po staletí se mango pěstuje v údolí Indu a jeho sladká chuť a vůně si získaly srdce generací Pákistánců. Dnes se mango pěstuje v mnoha částech země, přičemž provincie Paňdžáb a Sindh jsou největšími producenty. Mezi slavné odrůdy manga pěstované v Pákistánu patří Chaunsa, Sindhri, Anwar Ratol a Dasehri, z nichž každá má svou unikátní chuť a aroma.

Pákistánci si pochutnávají na mangu v mnoha podobách. Zralé mango se konzumuje čerstvé, přidává se do dezertů, nápojů a smoothies. Nezralé mango se používá do chutney, omáček a kari. Mango je zkrátka všudypřítomnou součástí pákistánské kuchyně a jeho sladká chuť a vůně evokují vzpomínky na domov a tradici.

Filipíny: Ostrovní poklady s exotickou chutí

Mango, krále ovoce, si na Filipínách zamilujete. Tato země, tvořená více než 7000 ostrovy, nabízí ideální podmínky pro pěstování tohoto lahodného ovoce. Od Luzonu na severu po Mindanao na jihu, mangovníky zdobí filipínskou krajinu a dodávají jí exotický nádech.

Filipínské klima, teplé a vlhké, je pro mango jako stvořené. Stromy prospívají v nížinách i na svazích hor, a tak není divu, že mango patří k nejoblíbenějším druhům ovoce v zemi. Provincie Guimaras je dokonce považována za domov nejchutnějších mang na světě. Její mangovníky, opečovávané generacemi farmářů, plodí ovoce s neskutečně sladkou a šťavnatou dužinou.

Ať už si vychutnáte zralé mango jen tak, nebo ho ochutnáte v některém z mnoha lahodných dezertů, jeho chuť vám Filipíny navždy připomene.

Indonésie: Vůně manga v tropickém ráji

Indonésie, země tisíců ostrovů, je proslulá svou bujnou tropickou vegetací a bohatou škálou exotického ovoce. Mezi nimi má své čestné místo i mango, jehož sladká vůně se line z tržišť i ovocných sadů po celé zemi. Indonésie se řadí mezi největší producenty manga na světě a pěstování tohoto lahodného ovoce má v zemi dlouhou tradici.

kde roste mango

Mango vzkvétá v horkém a vlhkém klimatu, který Indonésie nabízí v hojné míře. Ideální podmínky pro pěstování manga panují v nížinných oblastech ostrovů Jáva, Sumatra a Sulawesi. Zde se rozkládají rozsáhlé plantáže, kde se pěstují desítky odrůd manga, z nichž každá se pyšní specifickou chutí a vůní. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří například harum manis, známá svou sladkou chutí a jemnou vůní, nebo gedong gincu s charakteristickou červenou slupkou a šťavnatou dužinou.

Pěstování manga je pro Indonésany nejen důležitým zdrojem obživy, ale také nedílnou součástí kultury a tradic. Stromy manga zdobí zahrady a dvorky domů a zralé plody se stávají základem mnoha tradičních pokrmů a nápojů.

Tipy na dovolenou: Zažijte mango na vlastní kůži

Mango, král ovoce, jak se mu často přezdívá, pochází z jižní Asie, kde se pěstovalo již před více než 4000 lety. Dnes se toto lahodné ovoce pěstuje v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Chcete-li zažít pravou chuť manga a vidět, jak roste na vlastní oči, zamiřte do zemí, jako je Indie, Pákistán, Čína, Thajsko, Filipíny, Brazílie, Mexiko nebo Keňa. Tyto země patří mezi největší producenty manga na světě a nabízejí neuvěřitelnou škálu odrůd, z nichž každá má svou unikátní chuť a aroma.

Představte si, že se procházíte rozlehlými plantážemi s majestátními mangovníky obsypanými zralými plody. Můžete ochutnat čerstvě utržené mango přímo ze stromu, vychutnat si osvěžující mango lassi v místní vesničce nebo se zúčastnit festivalu manga, kde se oslavuje sklizeň tohoto královského ovoce. Dovolená ve znamení manga vám zaručeně poskytne nezapomenutelné zážitky.

Publikováno: 16. 08. 2024

Kategorie: cestování

Autor: MilosVancura

Tagy: kde roste mango